Yoga als lifestyle? Maar yoga is toch lekker bewegen, al dan niet actief, op een matje? Hoe verhouden de andere 23 uur en zes dagen zich dan tot dat uurtje op de mat? En past dat dan wel bij mij?
Allemaal vragen die te beantwoorden zijn met het achtvoudig pad wat Patanjali in zijn Yoga Sutras beschrijft.
De basis van een yoga lifestyle bestaat uit de eerste twee sutra’s, namelijk de Yama’s en de Nyama’s.
Dit zijn principes die je zou kunnen zien als richtlijnen voor jouw interactie met de buitenwereld en met jezelf. In dit blog wil ik het eerste pad, de Yama’s wat verder gaan onderzoeken.
Er zijn vijf Yama’s en deze gaan over de manier waarop jij met andere mensen en levende wezens om kunt gaan. Je zou het kunnen zien als morele richtlijnen.
Ahimsa
Ahimsa is de eerste en betekent Geweldloosheid. Voor velen misschien een logisch begrip en niet iets om verder veel aandacht aan te hoeven besteden. Natuurlijk gebruik je geen geweld naar een ander. Maar heb je ook wel eens gedacht aan jezelf. Hoe geweldloos ben jij naar jezelf? Kun je in je gedachten geweldloos blijven als je iets ‘fout’ doet? Of ga je dan wel meteen figuurlijk met de zweep er over heen? Ahimsa houdt ook in dat je liefdevol bent naar alles wat er om je heen leeft en dat je vanuit liefde handelt in situaties waar dat misschien best lastig is.
Satya
Satya, de tweede Yama, betekent eerlijkheid. Hoe eerlijk ben jij? Probeer niet om meteen een oordeel naar jezelf te hebben als je niet altijd eerlijk bent (Ahimsa J ) maar onderzoek het met nieuwsgierigheid. Eerlijk zijn betekent niet alleen dat je niet liegt naar een ander, maar ook dat je echt open kunt staan voor je eigen waarheid. Soms doe je misschien iets voor een ander omdat je weet dat de ander dat graag wil, maar voel je diep van binnen dat je over je eigen grenzen aan het gaan bent. Of je voelt het pas veel later en dan houd je er een naar gevoel aan over zonder te weten waar het door komt. Je eigen grenzen respecteren is eerlijk zijn naar jezelf en trouw blijven aan wat bij jou past.
Asteya
De derde Yama is Asteya. Dit betekent letterlijk niet stelen. Heb je wel eens iets gestolen uit een winkel of van een ander? Weet je nog wat je toen voelde? Misschien was het een ‘dare’ toen je een puber was en voelde je vooral je thrill van iets doen wat niet mag. Maar het kan ook zijn dat je heel bewust jezelf iets hebt toegeëigend waarvan je wist dat het niet voor jou bestemd was. Dit hoeft ook niet per definitie materialistisch te zijn. Je kunt je gevoelens toe-eigenen of een positie in iemands leven die eigenlijk niet van jou is. En wat denk je er van als jij staat te wachten op een vriend en hij is een kwartier te laat. Dan steelt hij jouw tijd. Met te laat komen zeg je eigenlijk ‘mijn tijd is belangrijker dan jouw tijd dus ik steel een kwartier van jou’. Asteya is het weten wat bij jou hoort en waar jij verantwoordelijkheid nemen en liefde aan mag geven en wat bij een ander hoort.
Brahmacharya
Brahmacharya, zelfbeheersing, is de vierde Yama. Veel mensen zullen dit misschien kennen uit het idee dat yogi’s geen seks mogen hebben vanwege deze Yama, of in ieder geval geen orgasme.
Maar de yama houdt in dat je bewust omgaat met de energie die je hebt. Leren waar bij jou ‘lekken’ zitten die er voor zorgen dat je langzaam leegloopt. Een zaadlozing bij een man kost enorm veel energie en is daarom een reden dat je er als yogi voor kan kiezen die niet te vaak te doen zodat je die energie in je lichaam houdt. Wat niet betekent dat je dan geen seks kunt hebben.
Aparigraha
Aparigraha is de laatste Yama en gaat over gehechtheid. Of eigenlijk over het niet gehecht hoeven zijn, minimaliseren. Als je bij jezelf eens nagaat waar je allemaal aan gehecht bent is de lijst waarschijnlijk eindeloos. We verzamelen met elkaar steeds meer spullen en veel daarvan ligt zielig en alleen te verstoffen in een kast of een schuur. Waarom heb je al die spullen nodig? Waarom kun je moeilijk dingen weggooien? Hoe meer spullen je om je heen verzamelt, hoe meer je nodig hebt en ook hoe groter het gevoel wordt dat je aan al die spullen gehecht bent. Terwijl je in werkelijkheid maar weinig nodig hebt om heel relax te kunnen leven.
Je kunt je hechten aan spullen, maar wat dacht je van andere mensen? Kun je jouw liefde geven aan de mensen om je heen zonder je te hechten aan hun reactie, aan de liefde die je wel of niet terug krijgt? Vaak verwachten we iets van de ander in een relatie en zijn we teleurgesteld als we dat niet ontvangen.
Je hecht je daarmee meer aan je eigen verwachtingen ten opzichte van de ander dan werkelijk aan die andere persoon. Kun je herkennen wat die verwachtingen zijn waarvan je wilt dat de ander er aan voldoet? En hoe zit dat met alle verwachtingen die je hebt ten opzichte van jezelf? Waar vindt jij dat je aan moet voldoen? Hoe erg ben je gehecht aan het beeld dat jij ( of de buitenwereld) van jou geschapen hebt?
Yoga is een filosofie waarmee je vorm, invulling en richting kunt geven aan je leven op een manier die bij jou past. Onthoudt dat niks moet! Je bent vrij om te integreren in je leven wat op dit moment bij je past.
Vind je het leuk om hier een keer over te sparren? Neem dan contact met me op!
Namasté 🙂