Photo by Ingrid Santana from Pexels

Dat bedenk je toch niet?

Je loopt over straat en ziet opeens aan de overkant een goede kennis lopen, laten we hem Pim noemen. Enthousiast zwaai je, maar je merkt dat Pim niet reageert en zonder te groeten doorloopt. Jij loopt ook verder, gaat niet naar hem toe maar je voelt je naar. ‘Wat stom dat hij niet terug zwaait!’ ‘Hebben we ruzie?’ ‘lekker arrogant!’ Dat zijn gedachten die misschien direct bij je opkomen in zo’n situatie. Vervolgens voel je dat je boos bent en je neemt je voor om hem voorlopig niet meer te zien.  Zonder dat je je daar bewust van bent, vormt zich in je hoofd een scenario.

Er komen automatisch gedachten op in je hoofd en naar aanleiding van die gedachten voel je emoties en vorm je een mening over wat er net heeft plaats gevonden. Maar klopt dit wel? Misschien was Pim diep in gedachten en zag hij je gewoon niet, of hij herkende je niet in  je nieuwe jas. 

Wat zijn jouw automatische gedachten? Je hebt er (nog) geen invloed op omdat het onbewust gebeurt. Het vormen van gedachten, emoties en een mening kan in een paar seconden gebeurd zijn. Je kiest er niet voor om op een bepaalde manier te denken. Je verbindt acties aan je conclusies (ik wil hem voorlopig niet zien) terwijl die conclusie misschien niet klopt.

Maar hoe verander je dit? Je hebt immers geen invloed op automatische gedachten. Door je er bewust van te worden.  Door te reflecteren op zo’n situatie met Pim kom je er achter welke gedachten zich in je hoofd vormen en kun je deze bevragen. Byron Katie heeft hiervoor de methode ‘Inquiry’ ontwikkeld.  Hierin stel je jezelf als eerste de vraag ‘Is het waar wat ik denk?’ en ‘Kan ik absoluut zeker weten dat het waar is wat ik denk?’  In dit geval is het antwoord ‘nee’. Je weet niet of Pim niet zwaait omdat jullie ruzie hebben. Er kan van alles aan de hand zijn. Maar de automatische gedachten zorgt wel voor een sneeuwbaleffect in je hoofd en voor acties waar je later misschien spijt van krijgt.

Door er een gewoonte van te maken om je eigen gedachten te bevragen zal je merken dat je opener wordt in dit soort situaties. Je vormt minder snel een mening en reageert minder vanuit een eerste impuls.  Geef jezelf de tijd om dit te oefenen. Zonder streng te zijn naar jezelf maar wel met discipline want het vergt nogal wat oefening. 

Het proces van bewustwording was voor mij echt een openbaring. Ik merk hoeveel er in mijn hoofd ongemerkt voorbij gaat en hoeveel invloed dit heeft op mijn emotionele huishouding. Ook op mijn lichaam heeft het een weerslag. Gedachten die sluimeren en stress veroorzaken maken me moe en ziekig zonder dat ik het doorheb. Maar als ik me van de gedachten bewust word, kan ik er helder over nadenken en er wat aan doen als het in mijn bereik ligt. Als dat niet zo is kan ik er aan werken om het los te laten. In beide gevallen is het geen onbewust proces meer en hoeft het niet tot uiting te komen in mijn lijf.

Als je meer wilt weten over de methode van Byron Katie zou ik haar boek ‘Loving what is’ aanraden. Hierin legt zij duidelijk uit hoe dit proces werkt en krijg je handvatten om dit zelf te gaan doen.

Door yoga en meditatie krijg je meer rust in je dag om open te staan voor de gedachten die voorbij komen en ze van het onbewuste naar het bewuste te brengen. Geef jezelf de tijd en veel succes!

Leave a Reply