Hoe haal jij adem?

yoga at sundown

Hoe haal jij adem? Heb je wel eens gemerkt dat je rustig zit en toch het gevoel hebt dat je gehaast bent? Alsof je lichaam niet kan ontspannen.

We leven op dit moment in een maatschappij waar ‘druk’ het nieuwe ‘goed’ is en je al gauw lui bent wanneer je dagen niet tot de nok toe gevuld zijn. We zijn druk met werk, partner, kinderen, hobby’s en oh ja ook nog een vol en bruisend sociaal leven.  Tijd voor een avondje op de bank? Dan staat de tv waarschijnlijk aan.

Daar is allemaal niks mis mee, maar het kan teveel worden. Meer dan ooit hoor ik om me heen van mensen die een burn-out ervaren of klachten hiervan. Ik heb dit vier jaar geleden zelf mee gemaakt en ben nog steeds herstellende. Als ik op die periode terug kijk dan zie ik dat ik eigenlijk al minstens 12 jaar over mijn grenzen ging. Lichamelijk en geestelijk putte ik mezelf keer op keer uit. Ik was helemaal uit balans, voelde me altijd opgejaagd en zelfs na tien uur slaap kon ik haast mijn bed niet uitkomen.  Maar het probleem was niet alleen lichamelijk. Ook geestelijk ging het slecht. Ik werd depressief en kon maar moeilijk mijn dagen door komen. Trauma’s van vroeger kwamen opeens naar boven en belemmerde me in mijn dagelijks leven. Ik was net een paar weken van baan gewisseld, hopende dat dat het antwoord zou zijn op mijn misère, maar ik stortte volledig in. Ik heb me ziek gemeld en ben een therapietraject in gegaan om mijn hoofd weer op orde te krijgen.  Daarnaast ben ik de opleidingen tot yogadocent gaan doen in India.

Eén van de belangrijkste dingen om mijn lijf en hoofd tot rust te kunnen brengen is aandacht besteden aan mijn ademhaling. Even rustig zitten, mijn ogen sluiten en voelen hoe ik adem haal. Soms merk ik dat ik op de bank zit en lichamelijk niks doe, maar me toch onrustig voel. Vaak is mijn ademhaling dan hoog en snel.

Door even de tijd te nemen (en dit kan in 1 minuut als je wat geoefend bent) om te zitten, mijn buikspieren te ontspannen en mijn ademhaling te laten zakken voel ik mijn lichaam en mijn hoofd tot rust komen.

Tip van vandaag: doe een paar keer per dag even die adem-check. Ga ontspannen zitten, met een rechte rug en niet tegen een leuning aan. Ontspan je buikspieren en concentreer je op je ademhaling. Probeer je ademhaling niet geforceerd te veranderen, maar volg deze een tijdje. Als je je buik goed kunt ontspannen zal je merken dat je ademhaling als vanzelf naar je buik toe zakt en je buik langzaam mee gaat bewegen op die ademhaling (let op: als je inademt zet je buik uit, als je uitademt trekt je buik naar binnen toe. Als dit bij jou andersom is, oefen dan deze manier. Het is belangrijk voor je lijf dat dit klopt). Probeer dan je in- en uitademing even lang te maken. Dit kun je doen door mee te tellen (bijv. 3 tellen in en 3 tellen uit). Als je meer ruimte hebt kun je altijd de uitademing langer maken dan de inademing, nooit andersom!

Blijf een paar minuten rustig zo doorademen en probeer waar te nemen wat je merkt in je lijf en in je hoofd. Merk je niets? Geen zorgen. Blijf het een paar keer per dag doen en je zult vanzelf merken dat het effect heeft op je stressniveau! Wil je hier meer over weten en ook andere ademhalingstechnieken leren? Stuur me dan een berichtje  voor een workshop of een privéles!

Succes!

Leave a Reply