Aandacht

Vandaag wil ik je graag wat meer vertellen over yoga en wat het voor mij betekend heeft en nog steeds betekent. Al sinds mijn achttiende beoefen ik yoga. Ik ben er mee begonnen omdat mijn toenmalige tae-kwondo leraar dacht dat het wat voor mij zou zijn, ik sliep namelijk heel slecht.

En elke dinsdagavond, na de yogales, sliep ik goed! De enige avond in de week. Mijn eerste ervaring met yoga was dus ook meteen heel indrukwekkend. Maar nu ben ik vijftien jaar verder en geef ik al een aantal jaar met veel plezier les. Waarom?

Door yoga zie ik voor het eerst echt helder voor me hoe mijn toekomst er uit moet gaan zien. Ik voel nu hoe het is om écht zin te hebben in het leven en ik kan intens genieten van wat ik doe.

Yoga maakt me bewust van mijn lijf en de spanning die ik daar telkens weer in opsla. De practice laat me zien hoe mijn hoofd op hol kan slaan en hoe bepalend mijn gedachten zijn voor mijn gedrag. Ik leer hoe emoties in mijn lichaam zijn vast gezet en daar zijn gaan roesten tot ik klem zit. Maar bovenal: ik ervaar hoe ik al deze processen een halt toe kan roepen en terug kan draaien. De asana’s, meditatie en pranaya geven me ruimte en lucht. Opeens merk ik dat mijn lijf graag wil bewegen en veel meer power heeft dan ik ooit had kunnen denken. Het gevecht in mijn brein besluit tot een ‘staak het vuren’ als ik ga zitten voor meditatie. Tijdens mijn pranayama oefeningen voel ik mijn hele lichaam mee ademen. Hoe kan dat? Het antwoord is simpel komt uit de Sutras van Patanjali:

pratnya purvaka: Alles doen met volle aandacht, volledige betrokkenheid en met de juiste intentie.

Wil jij dit ook ervaren? Vraag hier meteen een GRATIS introductieles voor privéyoga aan !

Namasté

Jantien

Leave a Reply